top of page
Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts

cum aleg o scoala/gradinita?

Dacă te-ai hotărât asupra metodei Montessori și ești în căutarea unei grădinițe sau școli cu această metodă alternativă, iată la ce ar trebui să fii atent atunci când o vizitezi:

Înainte de toate asigură-te că grădinița/ școala are toate avizele necesare funcționării, dar mai ales că are personal calificat în acest sens.

  1. Stabilește o întâlnire cu educatorul/învățătorul. Dacă nu ești suficient de informat asupra metodei roagă-l să îți prezinte cât mai multe informații asupra metodei. Cum este amenajat mediul de lucru, care sunt raporturile între copii, între copii si adulti!

  2. Roagă educatorul/învățătorul să te primească în observare la clasă. Stai cât poți de mult în clasă pentru a observa rutina zilnică a clasei-în speță a copiilor. Nu intra în dialog cu copiii. Fii un bun observator. Ia cu tine o hartie și ceva de scris în caz că vrei să iei ceva notițe. S-ar putea să ai lucruri de întrebat și ar fi bine să nu le uiți. Atât!

  3. Observă, observă, observă! Acesta este cuvântul care ar trebui să stea la baza intrării tale în sala de clasă. Observă care este atitudinea educatorului/învățătorului și asistentului față de copii, față de mediul de lucru al acestora și față de metodă în sine. Observa cum gestioneaza adultii din sala starile conflictuale si relatiile dintre copii. Fii atent la tonul vocii folosit de copii si adulti! Daca se foloseste o tonalitate joasa nu te speria! Este natural si normal intr-o clasa Montessori, fie ca e vorba de gradinita, fie ca e vorba de scoala!

  4. Stabileste o noua intalnire cu educatorul/invatatorul si adreseaza-i acestuia intrebarile care te framanta! Intreaba tot ce nu ai inteles sau nu iti este in clar. Nu iti fie rusine sa intrebi, in fond tu ca adult trebuie sa ai raspunsuri la toate intrebarile legate de gradinita/scoala pe care o va frecventa copilul tau. In definitive trebuie sa fii total de acord cu ce se intampla in spatele portilor gradinitei/scolii, iar daca nu esti e mai bine sa amani momentul schimbarii. Lipsa ta de neincredere in institutie/personal o va resimti copilul tau.

  5. Roaga personalul gradinitei sa iti arate dormitorul si sala de mese. Asigura-te ca mediul este unul curat si aerisit! Adreseaza intrebari despre mancarea pe care o primesc copiii: sursele pentru material prima, aportul caloric, zahar, carne si alte lucruri importante pentru alimentatia copilului tau.

  6. Stabileste impreuna cu educatorul/invatatorul o intalnire intre copilul tau si adultul de la clasa! Lasa-i sa se imprieteneasca. Arata-i ca ai incredere deplina in tot ceea ce se intampla acolo.

  7. Stabileste data la care copilul va incepe gradinita. Stabileste impreuna cu educatorul/invatatorul care este cel mai bun moment, pentru copil, nu pentru tine ca adult, ca acesta sa inceapa activitatea!

  8. Fa eforturi din toate punctele de vedere! In fond investesti in copilul tau. Amortizarea o vei simti peste ani!


bottom of page