top of page
Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts

Povestea noastra

Salutari, Daniela si Simina.

Am scris povestea. Scriind am inteles inca o data cat de minunat lucru ati realizat voi in crearea scolii Montessori: ati creat un petec de rai. :)

Ne bucuram ca l-am locuit si noi pentru un timp. Va multumim din suflet.

Familia Toma

Cunoasteam principiile sistemului de invatamant Maria Montessori cand am aflat de deschiderea scolii Montessori in Medias. M-am bucurat mult fiindca stiam ca imi doresc pentru copiii mei un mediu educativ centrat pe fericirea copilului inainte de orice.

Desi am iubit scoala si am amintiri frumoase din copilaria mea de scolar, am realizat pe cont propriu ca notele bune nu sunt garantia unei reusite in viata si nici a fericirii. Alte aptitudini si trasaturi de caracter erau necesare a fi dezvoltate decat capacitatea de a memora si reproduce, esenta sistemului de invatamant traditional.

La scoala Montessori din Medias, m-a bucurat nespus pregatirea completa si atestata de Academia Internationala Montessori de la Bergamo a cadrelor didatice. In aceasta, scoala Montessori din Medias este unica in tara. De asemenea, m-a facut fericita sediul scolii: o cladire istorica, mare si frumoasa, in centrul orasului, renovata cu mare grija si bun gust.

L-am inscris pe baiatul meu cel mic inca din al doilela trimestru al ultimului an de gradinita. De la bun inceput el s-a simtit tare bine in mediu Montessori. Fiind un copil extrem de sensibil, el tanjea inca de la gradinita dupa o atmosfera de clasa linistita si avea nevoie sa ii fie respectat punctul de vedere. Din fericire, cadrele Montessori dobandesc tocmai aceasta atitudine prin perfectionarea atestata. Baiatul meu a evoluat normal atat cognitiv-academic cat si emotional-social. Lucrul cu materialele la limba romana si matematica, desi foarte fascinant la prima prezentare, nu l-a tinut interesat prea mult. El imediat si-a insusit cunostintele la nivel abstract si a continuat sa exerseze "in cap". In schimb la stiinte naturale si geografie folosea materialele disponibile in fiecare zi. A ajuns sa dobandeasca atat de elaborate cunostinte despre animale incat doamna invatatoare si colegii l-au rugat sa le prezinte in fiecare zi timp de cateva minute "noutati din lumea animalelor".

E minunat modul de predare a cunostintelor in ritm personalizat copilului. Fiecare copil fiind diferit, invata diferit, are interese diferite si de acestea se tine cont in relatia pedagogica.

A fost folositoare exersarea autonomiei prin alcatuirea propriului program de zi, intocmit de copil in fiecare dimineata, in jurnalul sau.

Am fi dorit ca scoala sa ofere ore de sport "mai ca la scoala" (alergare, exercitii de sarituri la nisip, sarituri in inaltime, exercitii de flexibilitate, gimnastica, etc) in loc de sporturi de performanta. Au fost de mare succes, in schimb, drumetiile pana in parcul Greweln, in Binder Bubi precum si excursile organizate.

Ne-au bucurat eforturile scolii de a oferi continuitate in predarea limbii engleze, pe care noi o consideram o materie esentiala.

De anul acesta, 2016, baiatul meu a inceput clasa a V-a la scoala de invatamant traditional. Desi a avut norocul sa fie intr-o clasa cu putini copii, totusi inca il deranjeaza obiceiul unor colegi de a vorbi mult, tare si fara sa ridice mana, dar a invatat curand sa treaca peste lucrurile care mai demult il deranjau foarte mult. Desi ii este greu sa faca teme de casa in fiecare seara, le face totusi fara nazuri, fara lamentari sau discutii. Desi lumea in care se gaseste acum este asa cum este, plina de tot felul, el e impacat in profunzimea sufletului. El stie ca o lume mai buna e posibil a fi creata. A crescut in una.

Daniela Toma (mama) despre Luca Toma (copil)


bottom of page